Viron GP-1 kisat ja Porin Pyrinnön tähtikisat 30.9.-1.10.2017

Konsta Mäkelä Viron GP-1 kisoissa.  

Halsun 16-vuotias juniori Konsta Mäkelä osallistui Viron aikuisten ensimmäiseen GP-turnaukseen 30.9-1.10.2017. Matka alkoi perjantaina Suomenlahden ylityksellä Tallinnan laivoilla. Matkakaverina Konstalla oli Clearin naantalilainen Iiro Koivula. Huoltajana reissussa oli Iiron äiti Maija Koivula. Perjantaiksi oli sovittu harjoitusvuoro Lasnamäen hallissa, joka toimi myös turnauksen pelipaikkana.

Lauantai alkoi Esiliigan kaksinpeleillä. Esiliiga vastaa suurin piirtein Suomen A-luokkaa. Konstalla oli alkulohkossa kolme vastustajaa. Ensimmäisessä ottelussa vastaan asettui Triitonin Gregor Rämmal. Konsta voitti pelin 21-12, 21-10. Seuraava vastus oli ikäluokkapeleistä tuttu Viimsi SK:n Markus Kivistik, jolle Konsta ei ole aikaisemmin vielä ikinä hävinnyt. Niin ei käynyt nytkään vaan Konsta vei pelin suoraan kahdessa erässä 21-16,21-10. Viimeisessä alkusarjan pelissä Nõo SK:n Rannar Zirk ei pystynyt estämään Konstan voittoputkea, vaan peli meni edelleen kahdessa erässä 21-14, 21-10.

Myös Konstan nelinpelikaveri Iiro Koivula voitti oman alkusarjansa. Pojat olivat ainoat turnauksen suomalaiset, joten oli mahdollista, että suomalaiset olisivat vieneet Esiliigan palkinnot mukaansa Suomeen, jos selviäisivät välieristä jatkoon. Konsta sai välierässä vastaansa TTÜ:ta edustavan intialaisen Dennis Kumarin. Peli oli odotetun tasainen, mutta Konsta vei sen nimiinsä 21-14, 21-16. Toisen välierän voittaja tulisi siis Konstan vastustajaksi. Siinä Iiro Koivula taisteli sinnikkäästi pärnulaista  Erti Mölleriä vastaan ja saikin kummassakin erässä yhden eräpallon, mutta hävisi kuitenkin pelin 23-25, 22-24.

Finaalissa Konstan vastustajaksi aika nopealla aikataululla pelatussa sarjassa tuli siis Iiron väsyttämä Erti Möller. Ensimmäinen erä oli myös äärimmäisen tiukka , joka meni jatkopisteille kääntyen Konstan voitoksi 24-22. Toisessa erässä alkoi virolaista painaa monen tiukan erän rasitus ja Konsta veikin sen jo helpommin 21-11. Näin Konsta vei Esiliigan mestaruuden häviämättä erääkään. Palkinnoksi Konsta sai mitalin lisäksi pelikassin.

Sunnuntaina oli vuorossa nelinpelit. Suomen pojat pelasivat parina samaisessa Esiliigassa, joka pelattiin poikkeuksellisesti kahtena kolmen pelaajan alkulohkona, josta voittajat pääsisivät suoraan finaaliin. Ensimmäinen vastustajapari tuli seurasta Kiili SK. Mihkel Luigas ja Tanel Merigan olivat helppo vastus suomalaispojille pistein 21-6, 21-11, vaikka pari oli ykkössijoitettu turnauksen esiliigassa. Toinen alkusarjan pari oli Nõo SK:n Oskar Männik ja Rannar Zirk. Tässä pelissä ensimmäinen erä oli tasainen päättyen suomalaisille 21-19. Toinen erä oli jo helpompi 21-9. Näin Konsta ja Iiro pääsivät suoraan pelaamaan finaaliin. Siinä vastaan asettui Olympic-seuraa edustava venäläispari Alexander Mezentsev ja Dimitry Sergeev. Tässä Konstan turnauksen viimeisessä pelissä ei suomalaisilla peli enää kulkenut totutulla tavalla vaan venäläiset löysivät lääkkeet suomalaisten kaatoon pistein 21-12, 21-11. Näin Konsta ja Iiro saivat nelin pelin hopeaa.

Hieno turnaus Konstalta ja Iirolta kaiken kaikkiaan, sillä Iiro Koivula saavutti vielä esiliigan sekanelinpelissä hopeaa parinaan Triitonin Karina Kapanen. Turnauksen tulokset ovat nähtävillä tästä.

 Teksti Marko Mäkelä ja kuvat Maija Koivula

 

Porin Pyrinnön tähtikisat 30.9.-1.10.2017

Halsulaisista Porin Pyrinnön tähtikisoissa oli edustamassa Marjaana Sorokin. Naisten A-luokkaa ei tullut vähäisestä osanottajamäärästä johtuen kaksinpeliin eikä nelinpeliin, joten A-luokka yhdistettiin valioluokkaan. Kaksinpeleissä valioluokka osoitti kovuutensa ja jokainen piste oli tiukassa. Kokemus oli kovuudestaan huolimatta arvokas ja opettavainen. Nelinpelissä parina ei ollut Marjaana Sorokinin vakituinen pelipari Tia Tiainen, vaan parinsa poisjäämisen vuoksi myöskin parittomana ollut Espoon Heidi Puro. Ensimmäisessä nelinpelissä voitto oli lähellä Porin Pyrinnön Julia Holmaa ja Toivalan Sonja Liusta vastaan (16-21, 23-21, 15-21), mutta toisessa pelissä Lindbergin sisaruksia Violaa ja Pihlaa (ParBa) vastaan luvut olivat selvemmät (7-21, 12-21).

Sekanelinpelissä Marjaana Sorokin ja vakiopari Pauli Saarinen (Tusu) sijoittuivat hopeasijalle voitettuaan kolmesta pelistään kaksi. Tappio tuli ainoastaan Paraisten Viola Lindbergille ja Stefan Engblomille kolmieräisen tiukan taistelun jälkeen (16-21, 21-17, 16-21). 

Seuraavana viikonloppuna 7.10.-8.10.2017 Halsulaiset ovat jakautuneet kaksiin kisoihin. Espoossa pelataan Tapion Sulan eliittikisat sekä Loimaalla Loimaan kansalliset kisat.